dr dragomir d dimitrijevic title image
dragomir@dragomirdimitrijevic.rs

PRIČE IZ NAJNOVIJE JUGOSLAVIJE

Dragomir po drugi put među SrbimaSeksualno uznemiravanje

UPOZORENJE: Ne čitajte ovu priču ukoliko se lako seksualno uznemiravate jer je autor priče muška šovinistička svinja.

Naciju je potresao prvi srpski političko-seksualni skandal. Vuk Obradović, sada veæ bivši podpredsednik vlade Srbije, sada već bivši predsednik komisije za borbu protiv korupcije i sada već možda bivši predsednik Socijal-Demokratije, je prva srpska žrtva novog ženskog oružja za postizanje ciljeva - seksualnog uznemiravanja. Osuđen je i žrtvovan još pre nego što je pravosuđe i zinulo da kaže svoju reč. Narod je toliko opčinjen ovom novom zabavom za široke narodne mase uvezenom sa zapada, da je gotovo nezapaženo prošla vest da smo ušli u Svetsku Banku pod izuzetno povoljnim uslovima. Ovom narodu je očigledno manje bitno šta će da se jede nego šta æe da se... Dobro da se ne izražavam.

Narod je po ovom pitanju podeljen i niko nije ravnodušan. Iznenađujuće je da podela naroda uopšte nije po muško-ženskoj liniji razdvajanja. Čuo sam mnoge žene koje smatraju da je u pitanju nameštaljka. Jedna poznanica je čak ceo slučaj prokomentarisala sa "dok je ćurana, biće i podvarka". Sa druge strane Bata Živojinović je izjavio kako bi muškarci trebalo da prestanu da ženama dobacuju na ulici "Ks-ks". Izgleda da je Bata zaboravio film u kome je glumio detektiva-švalera u stilu Džems Bonda, a Nada Knežević je pevala pesmu "Taj je Bata tata-mata za sve mačkice... Taj će Bata iz inata svaku ljubiti.". A da ne govorimo o besmrtnoj sceni iz filma "U raljama života" kada Bata u tigrastim gaćama kaže "Sad ću da te karam".

S obzirom da je Vuk Obradović bivši general, ne mogu a da se ne setim predavanja u vojsci koje nam je održao oficir za bezbednost. Govorio je kako u gradu ima ženskih koje će za pare da izvuku vojne tajne od vojnika i da nema te vojne tajne koja će ostati tajna kada "žensko stisne među noge". Bila je ovo jedna od retkih pametnih stvari u vojsci koju sam mogao, a na žalost nisam naučio. Izgleda da ni generali često ne shvataju ubojitost ženskog oružja.

Razliku stavova po pitanju seksualnog uznemiravanja ilustruje i jedan moj doživljaj iz vremena kada sam bio asistent na univerzitetu u Americi. Idem ja tako hodnikom i razgovaram sa kolegom Kinezom. Kaže on meni da je čuo da je moj narod "lomantik". Ja se tu zbunim i upitam šta mu to znači. Kinez se tu nape iz sve snage i procedi tvrdo "r", najtvrđe moguće za jednog Kineza, te ja shvatih da nas bije glas da smo "romantik". U tom trenutku prođe pored nas jedna studentkinja u super-tesnom i super-kratkom miniću. Noge do zemlje a minić iznad pupka, da joj čovek ne oprosti ni na hladnom betonu. Ja joj dobacih kompliment. Cura je očigledno dobila šta je tražila jer je uzvratila osmehom, a Kinez je prokomentarisao da je upravo to mislio kad je rekao da smo "lomantik". Kasnije sam saznao da su dobacivanja curama rizična stvar i da romantičari, koji nalete na emancipovane sifražetkinje, mogu lako da budu optuženi za seksualno uznemiravanje.