dr dragomir d dimitrijevic title image
dragomir@dragomirdimitrijevic.rs

PRIČE IZ NAJNOVIJE JUGOSLAVIJE

Dragomir po drugi put među SrbimaPljeskavice na lekarski recept

U Knez Mihailovoj, kod Biblioteke Grada Beograda i trolejbuske okretnice postoji jedna ćevapdžinica sa stolovima na ulici. Krigla piva se tu još drži na 15 dinara. To je ubedljivo najjeftinije na potezu od Bajlonijeve Pijace preko Trga Slobode do Kalemegdana. Poređenja radi za istoričare koji jednog dana budu čitali ovu priču, šoljica kafe je već dostigla 20 dinara a marka na berzi na Bajlonijevoj Pijaci košta 22.5-23.5 dinara.

Prilikom jedne od šetnji kroz Knez Mihailovu, majka i ja navraćamo na po kriglu piva. Žena prevrće pljeskavice na roštilju. Ruka joj je ispečena. Povreda na radu. Majka joj preporučuje da stavi bilo koju pastu za zube. Žena odgovara: "Stavila sam Šaljićevu mast, a inače ja sam lekar".

Kažu da osoblje McDonald's-a u Beogradu ima najviše stručno obrazovanje od svih McDonald's-a u svetu. Bilo hamburgeri bilo pljeskavice, Srbi to rade najstručnije na svetu.

Kavez oko Elektrotehničkog Fakulteta raste dok jednog dana Nikola Tesla ne osvane okovan u lancima a dekanovi batinaši ne ostanu jedino osoblje fakulteta. Pred stranim ambasadama kolone visoko-obrazovanih ljudi i dalje stoje u redovima za dobijanje imigracionih viza. Najluđi ili najhrabriji ostaju da prave pljeskavice i hamburgere.

Sve će to narod pozlatiti i Bog platiti. Iskreno se nadam da će ipak neko drugi da plati ceh.