dr dragomir d dimitrijevic title image
dragomir@dragomirdimitrijevic.rs

PRIČE IZ NAJNOVIJE JUGOSLAVIJE

Dragomir po drugi put među SrbimaTri dana carine

Vreme je da dočekam stvari koje sam poslao kargom. Sa sobom imam uredno popunjenu potvrdu o oslobađanju od carine. Potvrda je još urednije plaćena $120 u kešu u našoj ambasadi u Vašingtonu. Još od početka sankcija, poslovanje sa ambasadom je isključivo u kešu ili poštanskim uputnicama.

Kargo još nije stigao. Odlazim na aerodrom prvi dan sa namerom da podignem laptop koji sam nosio ručno i koji su mi zadržali na carini. Ispostavlja se da papire treba da popuni "špediter", privatna radnja na aerodromu koja za to uzima 300-400 dinara. Počinju da spremaju papire. Zvek-zvek-zvek, lupaju pisaće mašine koje nisam čuo nekih deset godina. Kao vrhunac tehnike se čuje zujanje matričnih štampača. Rekoše mi da je bolje da sačekam kargo kako bi se svi papiri popunili o istom trošku. Vraćam se kući neobavljena posla.

Drugi dan carine. Kargo je konačno stigao. Ali avaj. Ljudima obično fale paketi. Kod mene se pojavila jedna kutija viška. Čekam da pronađu odakle ta kutija. Prilazi mi službenica carine i pita me:

- "Da li ste šinovali koleta?"
- "Šta?", zabezeknem se ja.
- "Šinovali koleta", pojašnjava ona i pri tome vrti rukom u krug, opisujući mi kao poslednjem debilu ovaj čisto srpski pojam.

Ispostavlja se da su šinovana koleta paketi koji su povezani zajedno lepljivom trakom. Pomislili su da se nisu možda paketi razdvojili pa odatle višak kutija.

- "Ne, nisam šinovao koleta.", konačno odgovaram ja.

Papiri su konačno popunjeni ali do kraja radnog vremena je ostalo još samo 3-4 sata što nije dovoljno za pregled paketa. Urgiram kod direktora carine, gospodina Santrača, inače poznatijeg kao sina sada već bivšeg, selektora fudbalske reprezentacije. Gospodin Santrač je urgirao kod gospodina Peđe. Gospodin Peđa urgira kod carinika. I ništa. Vraćam se kući praznih ruku.

Trećeg dana javljaju sa carine da su paketi pregledani. Na Bajlonijevoj Pijaci nalazim Šekija sa kojim sam se pogodio da preveze pakete. Šeki je moderan. Kao i većina poslovnih ljudi na pijaci, nosi mobilni telefon. Gunđa na mangupe na benzinskim pumpama koji kradu benzin koji toče.

Za divno čudo treći dan carine prolazi bez incidenata. Ako se isključi da je Šeki prilikom manevrisanja potkačio jedan taksi pa su se taksista i Šeki pošteno psovali.

Isplaćujem carinske troškove. Najzad sam se ponovo doselio u Najnoviju Jugoslaviju.