dr dragomir d dimitrijevic title image
dragomir@dragomirdimitrijevic.rs

PRIČE IZ NAJNOVIJE JUGOSLAVIJE

Dragomir po drugi put među SrbimaDolar je pao

Drugi dan u Najnovijoj Jugoslaviji. Treba mi malo dinara. Banke su zatvorene jer je Prvi Maj. Inače iste nedelje se slavio i dan državnosti Najnovije Jugoslavije. Jugoslavije dolaze i odlaze, a praznici ostaju.

Odlazim u menjačnicu na Bajlonijevoj Pijaci. "Devize, devize,…" odzvanja pijacom. Prilazim jednom preprodavcu - 10.5 dinara za dolar. Kaže da je dolar pao još pre praznika. Kog praznika? Odbrojavam dolare. Preprodavac zove eksperta za dolare sa susedne tezge. Ovaj sumnjičavo vrti glavom i trlja jednu novčanicu inače dobijenu direktno iz američke banke. Samouvereno izjavljuje: "Ovo je papir". Naravno da je papir. Od čega bi bio napravljen papirni novac.

Dolar je pao. U glavi mi odzvanjaju istorijske posledice i za trenutak su mi misli odlutale…

Danas je Wall Street Journal objavio da je dolar značajno pao na Bajlonijevoj Pijaci. Berza je zabeležila nezapamćeni pad. Dileri valutama poèinju masovno da se bacaju kroz prozore dok ih čistači ulica skupljaju sunđerom sa trotoara. Alan Greenspan na hitnoj sednici Federalne Rezerve donos odluku da udvostruči kamate ne bi li zaustavio sunovrat dolara. Za trenutak izgleda da se dolar stabilizovao. A onda grom iz vedra neba. Eminentni stručnjak sa Bajlonijeve Pijace izjavljuje da su sve dolarske novčanice napravljene od papira. Ovo je kraj. Američki Kongres i kompletan državni aparat kolektivno podnose ostavku. A onda se pojavio spas. Na predlog još jednog ekonomskog stručnjaka sa Bajlonijeve Pijace, uvodi se dinar kao jedinstvena valuta za celu zemljinu kuglu. Dekretom se ukidaju sve nacije. Od sada smo svi samo Zemljaci. Počinje blagostanje.

Tržem se iz svojih misli. Pomirljivo vadim iz novčanika drugu papirnu novčanicu. Stručnjak za falsifikate je zadovoljan. Odlazim sa dinarima da ih potrošim na crni i beli mladi luk.